finansiere oppussing

Nordmenn bruker forbrukslån til å finansiere oppussing

Nordmenn elsker å pusse opp. Vi pusser opp boliger og hytter i den grad at møbel- og interiørbutikker er de butikkene som gjør det best her i landet. Faktisk finnes det ingen andre land der IKEA selger så mange kjøkkener som i Norge.

All denne oppussingen må finansieres, og dersom du har lurt på hva nordmenn i hovedsak bruker forbrukslån til så har du svaret her. De aller fleste av oss tar opp forbrukslån for å finansiere større eller mindre oppussingsprosjekter hjemme.

Fordelaktig fleksibilitet

Fordelen med et forbrukslån er at det er svært fleksibelt. En av grunnene er at det ikke er noen som spør hva du skal bruke beløpet du har lån til. Du kan altså bruke pengene til de prosjektene du har planlagt. Videre kan du søke om å låne alt fra et par tusenlapper til en halv million kroner. Dermed trenger du ikke å søke om et større beløp enn det du faktisk trenger.

Den siste, og for mange også den største fordelen med et forbrukslån er det faktum at banken ikke skal ha pant for lånebeløpet. Dermed slipper du å vente på at lånet skal tinglyses og du må heller ikke betale tinglysingsgebyr. Har du et renoveringsprosjekt som haster litt er det deilig å ikke måtte vente lenger enn nødvendig på pengene.

Renter og andre kostnader

Selv om du skal pusse opp eller foreta en viktig renovering, kommer ikke et lån til oppussing helt uten kostnader. Det første du må betale er det som kalles nominell rente. Det er den betalingen banken tar av deg for å låne ut penger. Renten tar også høyde for den risikoen banken tar, og derfor er renten for forbrukslån høyere enn for lån der banken har en form for sikkerhet.

Det neste du må betale er et etableringsgebyr. Dette er et gebyr som kun betales en gang og som er en form for administrasjonskostnad for opprettelsen av lånet. Deretter kommer termingebyret som legges til det månedlige avdraget. Til sammen utgjør disse to gebyrene og renten det som kalles effektiv rente. Det er på denne du kan se hvor dyrt lånet ditt vil bli. Den enkle huskeregelen er altså at desto lavere effektiv rente du får tilbud om, desto billigere blir lånet ditt.

Nedbetalingstiden vil også være avgjørende ettersom renten løper helt til lånet er ferdig betalt. Nedbetalingstiden vil variere i henhold til størrelsen på lånebeløpet, men den kan ikke være lengre enn fem år. De laveste beløpene må gjerne tilbakebetales i løpet av et år. I de fleste tilfellene kan du nedbetale lånet ditt fortere enn det som er avtalt uten at dette koster deg noe ekstra.

Moderne søknadsprosess

En av fordelene med et forbrukslån er at søknadsprosessen er veldig enkel. Dersom røret på badet har sprunget lekk eller sofaen har knekt i to, kan det være en fordel å ikke måtte bruke flere uker på å få lån til å fikse nytt.

Du finner søknadsskjema på bankenes nettside, og fyller inn de opplysningene du blir bedt om. Når du har trykket på send-knappen, vil søknaden din gå gjennom en kredittvurdering. Når denne er ferdig bestemmes det om du kan få låne, hvor mye og til hvilken rente. Liker du tilbudet ditt signerer du med din BankID, og deretter vil pengene overføres kontoen din. Mens du venter kan du forberede oppussingen ved å innhente flere tilbud eller sjekke katalogen til møbelvarehusene.