sov bedre

5 tips om hvordan du sover bedre

Søvn er viktig for vår generelle helse og psykiske velvære, men det kan være vanskelig å fokusere på å sove godt når det er så mange ting å håndtere i livet. Vi håper at disse tipsene vil hjelpe deg å endre dine vaner!

Tips 1: Vit når leggetiden er og hold deg til søvnplanen din

Av alle sovetips du vil lese eller høre om, er det viktigste å holde deg til en søvnplan – hver dag. Dette betyr at du må gå til sengs og våkne opp på samme tid hver dag. Når du har en vanlig søvnrytme, vil din biologiske klokke bli synkronisert og alle andre kroppsfunksjoner vil gå glattere, inkl. søvnen.

Tips 2: Ikke drikk koffein etter kl. 14.00

Kanskje sier du til deg selv, “Hvordan vil å ikke drikke koffein etter kl. 14.00 hjelp meg å sove bedre?” Jo, det er enkelt! Koffein varer i kroppen i ca. 8 timer, noe som betyr at koffeinnivåene i kroppen din er redusert, men er fortsatt noe effektivt i systemet etter dette tidspunktet. Koffein er sentralstimulerende, og det vil hindre deg fra å enten sovne eller fra å oppleve god søvnkvalitet.

Tips 3: Optimaliser søvnmiljøet ditt

For å kunne sove bedre, må du like søvnmiljøet ditt. Du må føle deg avslappet i sengen, så sørg for at du har bekvemme sengetøy. Du kan også besøke hjemmetguide.no for å finne mer mer inspirasjon om hvordan du kan skape et soverom som du elsker.

Tips 4: Beveg deg!

Ingen vil hevde at trening ikke er bra for deg. Det holder muskler og bein sterke og forbedrer din kardiovaskulær helse. Å trene i løpet av dagen vil hjelpe deg å sovne raskere og få deg til å forbli i dypere søvn lengre. Trening gjør også at kroppen produserer veksthormoner, som hjelper den til å reparere og revitalisere seg selv.

Tips 5: Våkn opp med solen hver morgen (15 minutter av sollys på morgenen)

Å være ute i solen i 15 minutter hver morgen bidrar til å regulere produksjonen av melatonin,  noe som er søvnhormonet. Din indre kroppsklokke (døgnrytmen) kjører på en 24-timers tidsplan og fungerer best når du blir utsatt for et regelmessig mønster av lys og mørke. Feil i din døgnrytme på grunn av endringer i hvor mye lys og mørke du opplever, kan negativt påvirke din evne til å få en god natts søvn.

Dessverre lar de fleste av oss kravene i hverdagen fortelle oss når vi skal sove og våkne opp, i motsetning til våre forfedre som steg opp med solen og gikk til sengs med månen. Millioner av mennesker i dag tvinger kroppen til å tilpasse seg etter en kunstig søvnrytme, noe som negativt påvirker både søvnen og helsen deres.

Ved å følge disse trinnene til hvordan du kan sove bedre, vil du være på vei til bedre hvile og bedre helse. Så kom i gang i dag! Hvis du likte dette temaet, kan du lese flere artikler her.