Self care

Slik setter du deg selv tilbake på prioriteringslisten

Self care

Å være en forelder betyr ofte at våre egne behov kommer sist, og noen ganger betyr det at vi helt ignorer dem. Det er trist å må avslutte dagen uten å ha dusjet, spist eller trent, men de fleste av oss har vært der. For noen av oss er dette egentlig faktisk hver dag.

Men det med å prioritere deg selv kan være veldig vanskelig. Vi håper at disse fem strategiene vil hjelpe deg med å virkeliggjøre å komme tilbake på din egen prioriteringsliste.

Begynn i liten skala
Det er fristende å sette store selvomsorgsmål, men det er mer sannsynlig å lykkes hvis du starter i liten skala. 10 minutters løping er jo faktisk bedre enn ingen løping. Det konseptet er viktig å tenke på. Fortjener du ikke minst 10 minutter om dagen til å fokusere på deg selv? Ja, uten tvil. Begynn med 10 minutter om dagen for deg selv og bygg på derfra.

Planlegg å ta vare på deg selv i kalenderen din
Dette tipset er spesielt egnet for dem som lever etter sine gjøremålslister og kalendere. Planlegg selvpleie i din daglige gjøremålsliste. Du vil føle deg veldig glad hver dag når du sjekker av det!

Å ta vare på seg selv kan være enkelt – det kan være alt fra å bruke en nydelig sjampo som kan få håret til å vokse fortere, til å være økonomisk ansvarlig og sammenligne lån og banker ved å bruke Matchbanker.no og sørge for at du bruker pengene dine og tiden din på det beste mulig måte.

Fokus på nåtiden
I begynnelsen kan selvomsorg være vanskelig å nyte fordi det er vanskelig å ignorere arbeidet og husholdningsforholdene som er der i bakgrunnen. Prøv å legge merke til hvor mye roligere du føler når du fokuserer på én ting av gangen. Når du er til stede i øyeblikket, kan du ta med all energi og kreativitet til det du gjør akkurat på den tiden, og det inkluderer også å gjøre noe fint for deg selv. Så når du har 10 minutter (eller mer!), slå av alt annet og bare fokuser på deg selv.

Be om hjelp
Når du slipper å ha hånd om alle detaljene, åpner du muligheten til å be om hjelp. Gjør det! Det med å be om hjelp er ikke en svakhet. Det betyr ikke at du ikke er i stand til å gjøre noe – det betyr bare at du velger å ikke gjøre det i akkurat det øyeblikket. Aksepter at andre mennesker kan komme til målstreken på en helt annen måte enn du ville, og det er helt greit.

Si nei
Det er greit (mer enn grei!) å si nei til ting du ikke vil gjøre. Vi påminner deg igjen, fordi det er lett å falle i fellen for å føle seg egoistisk når man prioriterer f.eks. treningstiden din over for eksempel hvis man kan være frivillig til en skoletur. Du har fullmakt til å ta avgjørelser om hvordan du bruker din tid – ikke forsømm deg selv. Husk at du er sjef over ditt eget liv. Gjør lykke til et mål. Du fortjener lykke – hver dag!