Tunika

Tunika – et praktisk plagg

Tunika eller tunikaer er en samle betegnelse på forskjellige typer kjortler og trøye-lignende plagg av forskjellige størrelse og lengde. Disse plagende varierer i lengde fra mellom hoftene til anklene. Ordet kommer fra et romersk plagg med samme navn som var et plagg begge kjønn brukte til hverdags eller under andre plagg. Tunika var veldig ofte brukt av menn i romertiden. Plagget ble brukt av alle folk overalt, by eller land. Skulle man i mer formelle tilstelninger bar man toga, hvor tunika bæres under togaen.

Tunikaer er et veldig praktisk plagg å bruke i dag. Det brukes også veldig ofte på stranden som et lett plagg som dekker bikini. Tunika brukes mye mer av kvinner enn menn, og man ser ofte plagget i byer som fritidsantrekk, til fest og andre tilstelninger. Plagget er mer vanlig i varmere strøk enn i kaldere strøk da plagget er lett og ledig.

Tunikaer kommer i mange forskjellige variasjoner og du kan finne tunika her. Man har tynne tunikaer som ofte brukes på stranden. Det er også mye tykkere tunikaer som blir som gensere. Disse kan brukes i kaldere strøk hvor man ofte har bukse eller noe annen under. Da blir plagget mer enn genser enn at den gir brukeren den fulle og frie effekten av en slags kjole. Plaget ses nok av mange på som en kjole mer enn et mannlig plagg.

Plaggene kommer i mange forskjellige farger og er inspirert av alt fra helt minimalistiske tilnærminger man finner i Skandinavia til mye mer fargerike og komplekse mønstre man finner i midtøsten, Sør-Europa og orienten. Det er et vakkert plagg man fint kan bruke i mer formelle situasjoner hvor man kan feste dyrebare stener på plagget eller andre smykker.

Lengden på plagget varierer veldig fra veldig kort til full lengde. Det er vanskelig å si hvor kart plagget kan være før det er for kort. T-skjorte og tunika er jo forskjellige plagg. En tommelfingerregel er at plagget bør dekke rumpa. Ellers å er lange tunika veldig pene og gir fin mulighet for å fremheve annet tilbehør. Tunika gler veldig godt et belte i midjen og smykker. De fremhever også veldig godt vesker og sko. Her kan man kombinere i det uendelige hvordan man ønsker at tilbehøret skal vises frem og hvordan fargekombinasjoner tunikaen skal ha.

Til sist er det viktig å huske hva Christian Dior har sagt om kjoler. «Ingen kjoler er komplett uten parfyme.» Det samme gjelder nok for tunika.