Oppvaskmaskinen

Oppvaskmaskinen

Siden 1970-tallet har oppvaskmaskinen vært et relativt vanlig skue i de fleste vestlige hjem, selv om det fremdeles er mange hjem som klarer seg fint uten. Oppvaskmaskinen er både tidsbesparende og praktisk, særlig for større husholdninger eller til store lag. I matserveringsbransjen er den særlig praktisk, og ikke minst plassbesparende til sammenligning med alt dekketøy man måtte hatt for å holde det samme tempoet på servering.

Det er store forskjeller på oppvaskmaskiner til private hjem og til profesjonell bruk. Oppvaskmaskiner til storkjøkken både ser ut og fungerer annerledes enn en oppvaskmaskin til privat bruk. Til storkjøkken kalles de ofte steamere, og innebærer en del mer forarbeid som skraping og god skylling av dekketøyet enn hva man gjør hjemme. Steamere bruker ofte bare noen få minutter på et program og har gjerne program som går på mye høyere grader enn private maskiner.

Oppvaskmaskinen i private hjem har de fleste kjennskap til, selv om det er store forskjeller på hvordan folk benytter dem, og hvordan folk stabler inn sin oppvask.

Riktig bruk av oppvaskmaskin

Riktig eller feil bruk av oppvaskmaskin er avhengig av hvor gammel din maskin er. Er maskinen av en eldre type bør man skylle oppvasken før den settes i maskinen. Har du derimot en nyere modell skal oppvasken ikke skylles først. Matrester skal selvfølgelig skrapes av, men produsentene anbefaler ikke at oppvasken skylles først, da det fører til at sensorer i maskinen oppfatter oppvasken som mer ren enn den er, og derfor ikke vasker den like ren som når du kun har skrapet bort rester.

Det er også viktig å huske at ikke alt kan eller bør vaskes i oppvaskmaskin. Alt av tre, eller med deler av tre, bør vaskes for hånd, da treet sveller av å ligge i vann over tid, for så å sprekke når det tørker. I tillegg bør gryter og panner av jern vaskes for hånd – metallet tørker ut.

Sølvbestikket, håndmalt eller gullkantet servise, samt skjøre glass bør fremdeles også vaskes for hånd, slik at du kan bevare dette lengst mulig.

Mer miljøvennlig enn oppvask

Stabler du maskinen din riktig, og sørger for rett program, så er nyere oppvaskmaskiner faktisk opptil tre ganger så miljøvennlig som å ta store oppvasker for hånd. Dette henger sammen med at nyere modeller rett og slett rommer mer, og derfor blir både strøm- og vannbesparende på samme mengde skitten oppvask. I tillegg blir maskinene stadig mer energieffektive, og det anbefales derfor å vaske fulle maskiner framfor å ta oppvasken for hånd.