sofaen

Finn sofaen for deg!

En god sofa er en investering i trivsel, fellesskap og livskvalitet. I mange hjem er dette møbelet som samler familien eller kollektivet. For andre er det en oase man kan trekke seg tilbake til for å nyte stillheten, etter en lang dag på jobb. For atter andre, er det stedet for å iaktta en god film eller TV-serie på søndag kveld.

Uansett bruk, er det viktig at du blir fornøyd med din sofa, og at du finner den riktige typen for deg og ditt behov.

Viktige ting å tenke på

Før man drar på shopping for å finne drømmesofaen, er det en del ting man må tenke på:

  • Hva er plasspotensialet? Ta mål!
  • Hvordan er stilen i det aktuelle rommet? Dette påvirker farge- og fasongvalg.
  • Hvilket tilbehør skal den ha? Puter? Puff? Salongbord?

Materialvalg

Når man skal velge sofa, er design og komfort viktig for mange. Hvordan passer den inn i den øvrige innredningen, og ikke minst: hvordan er den å sitte i? Dette er viktige og riktige spørsmål som har mye å si for hvorvidt sofaen egner å skape harmoni i rommet, og ikke minst, hvor flittig den vil bli brukt.

Lengre ned på prioriteringslisten kommer nok riktig materialvalg. Ulike livsfaser- og stiler fordrer ulike materialer, og det handler om å kjenne seg selv og sitt hjem. Viktige spørsmål å stille seg er:

  • Hvem kommer til å bruke den i det daglige?
  • Hvor lang tidshorisont ser jeg for meg?
  • Hvilke krav stiller jeg til kvalitet?
  • Har vi noen allergier i hjemmet?
  • Hva er budsjettrammen?

Vanlige kvaliteter for møbeltrekk på det norske markedet er naturmaterialer som ull, bomull, lin og skinn, samt kunstlær og kunstige tekstiler. For en mer budsjettvennlig linje, lønner det seg ofte å velge tøy – enten bomull eller kunststoff. Skal møbelet vare lengre, er skinn og lin mer slitesterke materialer, som vil kunne vare lengre uten å se slitt ut.

Bor man i en husholdning med små barn eller utstrakt festing, kan et avtakbart trekk være verdt å vurdere. For lengre varighet, anbefales da lin, da dette tåler høyere vasketemperaturer, samtidig som det er et svært slitesterkt materiale.

Dersom pris ikke er tema, og man ønsker et tidløst utseende, er skinn verdt å vurdere. Skinn taper seg mindre i verdi, og er skinnet behandlet og mørkt i fargen, kan du enkelt tørke vekk flekker etterhvert som de måtte komme. Dette gjelder også med tanke på daglig rengjøring – man kan enkelt tørke over et skinnmøbel med en støvkost eller mikrofiberklut.